ingyenes konzultáció
Tel.: 06-70 316-7000
minden nap 9h - 20h között

Videó ábrák megtekintése
Új FUE technológia FUE Plus hajátültetés

hajbeültetés módszerünk korszerűbb, mint a FUE és hatékonyabb bármely más módszernél!

Kérdések a hajhullásról Kérdések a hajáthelyezésről Kérdések a hajvisszaállításról

Kérdések a hajvisszaállításról

Hajszesz, gyógynövény, fényterápia. Melyik a leghatékonyabb ellenszer?

Persze minden internetes oldalon, minden termék forgalmazója a sajátját dícséri, de ha valaki veszi a fáradtságot és végigolvassa a praktizáló szakorvosok által készített oldalakat, akkor világossá fog válni számára, hogy egyik sem tudja a sikert 100 %-ig garantálni. Biztosan vannak mérhető eredmények a használatukkal, csak a kipróbálásuk általában rendkívül időigényes és költséges. A pár százalékos javulást ígérő végeredmény ráadásul nehezen is ellenőrizhető. Nem véletlen, hogy az összes orvosi szakportál a hajátültetési technikát nevezi meg egyetlen, végleges megoldást nyújtó lehetőségként. Léteznek egyébként orvosilag is bizonyítottan működő készítmények, amikről bővebbet a következő kérdésre adott válaszunkban írunk.

Mennyire nyújhatnak megoldást a különféle gyógyszeres kezelések?

Léteznek hatásos készítmények. Ilyenek például a köznapi nyelven helytelenül "hormontartalmú tablettá"-nak nevezett gyógyszerek, amik valóban eredményezhetnek hajnövekedést, illetve lelassíthatják a hajhullást. Ezek azonban szintén nem garantálják a kopaszodás végleges leállását. A kopaszodásért általában több tényező is felelős (nem csak a hormonok), így a legtöbb esetben lassítják ugyan a folyamatot, de meg nem állítják. A gyógyszerek mindemellett számos mellékhatással járhatnak, amik mind a férfiak, mind a nők esetében nagyobb kockázatot hordoznak magukban, mint a használatukkal elérhető eredmények pozitív hatása, tekintettel arra, hogy a hormonháztartásba történő beavatkozás útján érik el eredményüket. A gyógyszertárakban kapható hajszeszek mellékhatása már nem ennyire jelentős. Ezért a kopaszodás lassítására a klinikánk is javasolni szokta a (pl. minoxidil tartalmú) készítmények használatát. Amikor valaki úgy dönt, hogy ilyen jellegű készítményeket használ, mindenképpen figyelembe kell vennie azt a tényt, hogy az általuk elérhető hatás nem végleges, és általában csak addig tart, amíg az illető kitartóan, minden nap használja azokat! A használat felfüggesztését, illetve abbahagyását követően a paciens rövid időn belül az éppen akkor aktuális hormonszintjének megfelő állapotú kopaszságot éri el, ami gyakran látványosabb hajhullást eredményez. (Ha csak az öregedési folyamatokat vennénk is alapul, akkor is érthető lenne, hogy mivel a készítmények csak blokkolják a hormonok hatását, a hormonszint ugyanúgy növekszik tovább. Ezért tehát a blokkoló hatás feloldását követően rövid időn belül következik be az a változás, ami a szerek haszálata nélkül csak hosszú idő alatt következett volna be.)

Milyen új technikák megjelenése várható a haj visszaállítására? És mennyi ideig kell várnunk ezek bevezetéséig?

Teljesen érthető az az álláspont, hogy ha valaki a hajklónozási módszerek megjelenésére, vagy az őssejtkutatás eredményeit felhasználó beavatkozások kidolgozására vár. Nem véletlen, hogy számos FUE módszert végző szakember végez kutató munkát ezen a területen is. Ne felejtsük el azonban, hogy ezek még csak korai kisérleti stádiumban vannak, és tíz éves időtartamokról beszélhetünk az alkalmazható, és még többről, a tapasztalatokat is figyelembe vevő, szövődményektől mentes, végleges módszerek megjelenéséig! A módszerek kidolgozásával párhuzamosan az emberi szerveken (bőrszövet, haj) végzett kisérletezésekkel kapcsolatosan felmerülő jogi ellentmondásokat is fel kell oldani.