ingyenes konzultáció
Tel.: 06-70 316-7000
minden nap 9h - 20h között

Videó ábrák megtekintése
Új FUE technológia FUE Plus hajátültetés

hajbeültetés módszerünk korszerűbb, mint a FUE és hatékonyabb bármely más módszernél!

Kérdések a hajhullásról Kérdések a hajáthelyezésről Kérdések a hajvisszaállításról

Kérdések a hajhullásról

Hány hajszál található általában egy ember fején?

Egy felnőtt ember fején a hajszín és egyéb tényezők függvényében általában 70 - 150 ezer hajszál található. A világosabb hajszínű embereknek általában több, míg a sötétebb színűeknek kevesebb hajszáluk van.

Hajhullás esetén hogyan állapítható meg, hogy kopaszodás, vagy természetes hajhullás folyamata zajlik?

A legegyszerűbb, ha megnéz korábbi fényképeket és megpróbálja megfigyelni, hogy változott-e – és ha igen, akkor hogyan – a korábbi hajvonal, hajsűrűség. A kopaszodásnak ugyanis vannak jól felismerhető, jellegzetes formái, stádiumai. (Erről bővebben a kopaszodásról menüpont alatt olvashat.) A hajhullás megállapítása azért is lehet bizonytalan, mert a hosszabb vagy sötétebb hajszálak kihullása vizuálisan nagyobb hajtömeget képez, ami ijesztőbb látványt nyújthat. Ez inkább hajszín, vagy hajhossz változtatása esetén szokott tévedéseket okozni. A világosabb színű hajszálak esetén előrordulhat, hogy naponta akár 100-120 hajszál kihullása is természetesnek mondható, míg a sötétebb színűeknél ez a szám alacsonyabb, 60-70 körüli érték lehet. Természetesnek azonban csak abban az esetben nevezhetjük ezeket az értékeket, ha a kihullással párhuzamosan ugyanennyi új hajszál ki is nő.

Ha észrevehetően több hajszál hullik folyamatosan, akkor ez egyértelmű jele-e a kopaszodási folyamat kezdetének?

Nem. A hajhullást nagyon sok tényező okozhatja. Nemcsak örökletes és hormonális okai lehetnek, és nemcsak az öregedési folyamatoktól függhet - mint a kopaszodás 3 leggyakoribb okától. A hajhullás akár egy apró egyensúlyi állapotban bekövetkezett változástól is megkezdődhet, mint például a rossz táplálkozás, vitaminhiány, a dohányzás miatti vér- és oxigénellátás romlása, a bőr felületi problémái (fejbőr meghülése, irritáló sampon, nem megfelelő hajviselet, stb.), a fejbőr sérülései, a testben fennálló tartós gyulladás, bőrgomba, stb. Persze komolyabb változások is állhatnak a háttérben. Mint például daganatos, vagy más, a hormonháztartást befolyásoló megbetegedések (pl. hormontermelő szervek betegségei) , vagy egyéb természetes folyamatok (pl. terhesség, klimax, stb). Ezekben az esetekben a haj általában csak átmenetileg hullik ki és a probléma megszűnésével a hajkorona is visszanyeri eredeti alakját. Érdemes elolvasni a kopaszodásról írt oldalunkat.

Ha a családban voltak kopasz emberek, akkor ebből következik-e automatikusan a kopaszodás?

Bár a folyamat nagyrészt örökletes okokra vezethető vissza, ez még nem jelent automatikusan azonos tüneteket. Az orvostudomány szerint egyébként inkább az X kromoszóma hordozza (azaz inkább az anyai ág dominál) a szörtüszők hormonérzékenységének jellemzőit, ettől függetlenül azonban nagyon meghatározóak lehetnek az apától örökölt gének is. Az azonban általánosan is megfogalmazható, hogy minél több felmenő kopaszodott, annál nagyobb a valószínűsége a kopaszodásnak. Az életkor egyébként mindkét nemnél negatívan befolyásolja a hajszálak számát és minőségét.

Általában hány éves korban kezdődik a kopaszodás?

Nőknél a természetes időskori hajritkulástól eltekintve - ami inkább 50 év felett jelentkezik, és a mértéke sem haladja meg a 20%-ot - csak nagyon ritkán jelentkezik a hajritkulás. Amennyiben mégis jelentkezik, úgy általában csak 30 év felett, és jól felismerhető formában (lásd a kopaszodásról írt oldalunkat). Férfiak esetében ez a helyzet már sokkal drámaibb. Már a 20-as éveikben járó fiatalok egy kis részénél is megfigyelhető, de a 35 év felettiek harmadánál már biztosan megkezdődik a folyamat. Ráadásul az életkor előrehaladásával arányosan ez a szám tovább is nő.