ingyenes konzultáció
Tel.: 06-70 316-7000
minden nap 9h - 20h között

Videó ábrák megtekintése
Új FUE technológia FUE Plus hajátültetés

hajbeültetés módszerünk korszerűbb, mint a FUE és hatékonyabb bármely más módszernél!

Kérdések a hajhullásról Kérdések a hajáthelyezésről Kérdések a hajvisszaállításról

Kérdések a hajáthelyezésről

A hajátültetés már egy ismert kifejezés, de mit jelent a hajáthelyezés? Mi a különbség?

A hajáthelyezés szót azért választottuk, mert a hosszú évek óta használt hajátültetés szó (az akkori, és hazánkban még ma is a legelterjedtebben használt, kockázatokkal és súlyos szövődményekkel járó műtéti eljárások miatt) pont azzal a negatív és sok ember számára visszataszító jelentéstartalommal bír, ami a FUE módszer használatára már nem igaz. Tekintettel arra, hogy a FUE módszer alkalmazásakor már korántsem a hagyományos értelemben vett "műtéti" bavatkozásról beszélünk, érdemes újra deffiniálnunk ezt a fogalmat.
A világ legtöbb országában a FUE módszer már nem tartozik a plasztikai sebészeti beavatkozások közé, hiszen nincs altatás, nincsenek vágások, varrások, hosszú és fájdalmas gyógyulási időszakok, nincsenek látható és maradandó hegvonalak. Sőt vannak országok, ahol ez a beavatkozás annyira általános és természetes, hogy kozmetológusok végzik. Ezért különböztetjük meg a hajátültetést a hajáthelyezéstől.

Mit jelent a hajmultiplikáció. A FUE-módszer is ilyen?

A hajmultiplikáció azt jelenti, hogy 1 hajszálból több lesz az áthelyezés eredményeként. Az állítás szerint létezik olyan hajkiemelési technika, hogy ott is kinő a hajszál, ahová áthelyezték és ott is megmarad, ahonnan kivették. Ez ma egy nagyon vitatott kijelentés. Azok az orvosok azonban, akik az állítás igaz voltát hirdetik, természetesen valamennyi FUE-technikát ezek közé sorolhatják, mert ez ma már nem egy konkrét módszer sajátossága, hanem adott körülmények között az ún. FUE módszerek általános sajátossága lehet. ( FUE - Follicular Unit Extraction: follikuláris egységenkénti kiemelés, azaz a hajszálak "egyesével" töténő kiemelésének, majd áthelyezésének technikája.) Klinikánk bár megtehetné, ezt mégsem hirdeti magáról, mert a haj multiplikációjának bekövetkezése nem garantálható minden páciensnél.

Miért pont a FUE módszer, mitől jobb ez?

Sokféle hajátültetési technika létezik. A korábbinak nevezett (bár hazánkban még ma is a legelterjedtebben használt) eljárásokkal szemben a FUE módszer előnye, hogy nem sorolható a hagyományos értelemben vett műtéti beavatkozások közé. Nincs altatás, vágás, varrás, visszamaradó hegvonal, seb, fájdalom, magas műtéti kockázat. És mindemellett esztétikus és végleges megoldást nyújt, visszaadva az önbizalmat és az esetlegesen elveszettnek hitt fiatalság érzését. A beavatkozás későbbi, vagy további igény esetén akár többször is megismételhető. Érdemes megjegyeznünk, hogy a FUE módszer ma az egyik legkorszerűbb és legdinamikusabban fejlődő hajáthelyezési technika világszerte. Nem véletlen az sem, hogy az eddigi több 10.000 beavatkozás eredményeit látva mindinkább ezt választják a páciensek.

Ha ez ilyen jó módszer, akkor eddig miért nem hallhattunk róla?

Mint minden módszernek, ennek is van hátránya. Mégpedig az, hogy a beavatkozás (tekintettel arra, hogy minden hajszál - illetve follikuláris egység - kivétele és áthelyezése egyesével történik) hosszabb időt vesz igénybe. Míg a hagyományos hajátültetés esetében általában csak néhány órás műtétről, addig a FUE módszer alkalmazásával ennél jóval, akár kétszer hosszabb (nem "műtéti") beavatkozásról beszélhetünk. Nem véletlen, hogy az orvosok inkább a számukra kisebb megterheléssel járó beavatkozásokat részesítették előnyben, főként abban az esetben, ha a hajátültetésért, illetve hajáthelyezésért kérhető díjak az ezen a területen megjelenő újabb és újabb módszerek térnyerésével idővel inkább csökkentek.

Mennyibe kerül a beavatkozás? Ha jobb, akkor drágább is?

A FUE-módszer alkalmazása nem kerül többe, mint a hagyományos beavatkozások árai. Jelenleg 1,5 EUR/hajszál. A végleges megoldást nyújtó beavatkozások így általában már 300.000 - 600.000 Ft körüli összegtől elérhetők, amely összeg az áthelyezni kívánt hajszálak számától függ. A beavatkozás megfizetésére természetesen számos részletfizetési- és hitelkonstrukció is igénybevehető.

Milyen hajviselet kell a beavatkozás elvégzéséhez?

Erre nincs konkrét megkötés. Attól is függ, hogy ki hová és mennyi hajszálat szeretne áthelyezni. Nyilván az a legszerencsésebb, ha az adó oldal azon részén, ahonnan a hajszálakat kiemeljük, a haj jó rövidre van lenyírva, de a kimondottan hosszú hajat vislő páciensnél is számos lehetőség adódik arra, hogy a beavatkozás ne befolyásolja a jól megszokott hajviseletet. Ezért tehát általában arra sincs szükség, hogy valaki a beavatkozás előtt fodrászhoz menjen. Minden hasonló kérdést érdemes a konzultációkon tisztázni.

Mennyire fájdalmas a beavatkozás?

Csaknem teljesen fájdalommentes. A beavatkozás helyi érzéstelenítéssel történik, így az érzéstelenítő injekció beszúrása kisebb kellemetlenséggel járhat. Mivel azonban a fejtető kevésbé érzékeny az apró tűszúrás által okozott fájdalomra, így általában ennek mértéke is kisebb, mint a test más pontjain. A beavatkozás végén a paciens hazamegy és az érzéstelenítő hatásának elmúlását követően sincs a hagyományos módszerekhez hasonló, a varrásból vagy bőrfeszülésből eredő fájdalom. A hajszálak kivételi és behelyezési pontjain az apró tűszúrások által okozott kellemetlenebb érzést inkább ahhoz lehetne hasonlítani, mint amikor valakinek a napsütésben enyhén leég a fejbőre. Nagy mennyiségű hajszál áthelyezése esetén ez az érzés a beavatkozást követően pár napig még fennállhat.

Milyen mellékhatásai vannak a FUE-hajáthelyezésnek?

A rövid válasz az, hogy nagy általánosságban nincsenek mellékhatásai! Ha a "mellékhatásokat" tágabb értelemben kívánjuk megfogalmazni, akkor a kérdést hosszabban megválaszolva, két osztályba sorolhatjuk. Az egyik a beavatkozás alatti érzéstelenítő injekció által okozott kellemetlenség, a másik a – nagy mennyiségű hajszál esetén – beavatkozást követő kellemetlen (napsütés által okozott enyhe fejbőrleégéshez hasonló), pár napig fennálló kellemetlen utóérzés.
A páciens a klinikát a beavatkozás napján elhagyja, további utókezelésre, fájdalomcsillapításra általában nincs szükség. Nagy mennyiségű hajszál áthelyezése során előfordulhat enyhe bőrpír, bőrirritáció, melyek kezelésére helyi, antibiotikumos kenőcs használható.

Észrevehető-e, ha valaki FUE-hajáthelyezésen esett át? Van-e látható nyoma a beavatkozásnak?

A FUE módszerrel végzett hajáthelyezésnek sem az adó, sem a fogadó oldalon nincs semmilyen szabad szemmel látható nyoma! Mikroszkópos, vagy nagyítóval történő fejbőrvizsgálat esetén az adóhelyen (azaz a hajszálak eredeti helyén) esetleg tűszúrásszerű és tűhegynyi vastagságú világosabb pont figyelhető meg. Természetesen a beavatkozást követő 10-20 napig még előfordulhat, hogy a fogadó oldalon a bőrpír, vagy az adóhelyen az apró tűhegynyi vastagságú pontok még láthatók. Ezek azonban nyomtalanul eltűnnek.